Fout
  • XML Parsing Error at 1:863. Error 9: Invalid character

Archief

loginAngkor Wat en Dr. Beat! PDF Print E-mail
Geschreven door Jeroen   
vrijdag, 24 oktober 2008 19:28

De 'fast boat' bracht ons van Phnom Penh naar Siem Reap. We waren de avond daarvoor een Frans koppel tegengekomen die vertelde dat ze daar 10 dagen hadden doorgebracht om de tempels van Angkor Wat te bekijken. We wisten dusdat er heel veel moois in de jungle op ons lag te wachten. Dat bleek ook zeker het geval!

Eerst een dagje metonze Engelstaligegids Teav Kimsanop pad, om ook nog wat van de geschiedenis mee te krijgen. De meeste tempels zijn gebouwd tussen 1112 en 1219 door de koningen Suryavarman II en VII (altijd handig voor een potjeTriviant). De tweede dag met een tuk-tuk naar de jungle-tempels en de derde dag zelf met de fiets een rondje'temple hopping'. Na drie dagen hadden we er nog geen genoeg van de tempels, wel van het fietsen in de hitte (het is hier ca. 35 graden), dus maar weer een tuk-tukgeregeld voor een wat langer tourtje naar de 'Citadel of Women'. Onderweg nog een bezoek gebracht aan het Cambodian land Mine Museum.

De vele oorlogen hebben op veel gebieden hun sporen achtergelaten in dit land. Zo lagen er na de oorlog nog duizenden landmijnen verborgen, met veel onnodige slachtoffers tot gevolg. Inmiddels zijn veel mijnen opgeruimd. De oprichter van dit museum heeft eerst zelf vanaf zijn 10de jaar in het Cambodjaanse en het Vietnamese leger gevochten en mijnen gelegd. Na afloop van de oorloog heeft hij eigenhandig en in samenwerking met internationale organisaties veel mijnen geruimd. Nu heeft hij een museum en een opvanghuis voor arme kinderen opgericht. Om een beeld te krijgen check www.cambodialandminemuseum.org.

Het meest indrukwekkend van ons bezoek aan Siem Reap wat toch wel het Celloconcert van Dr. Beat Richner dat we hebben bijgewoond. Dr. Richner heeft sinds 1992 6 kinderziekenhuizen in Cambodia geopend. Hij geeft wekelijks een cello concert om geld in te zamelen. Dat geld is hard nodig, want debehandelingis gratis, de meeste mensen zijn gewoon te arm om dat te kunnen betalen enslecht 5% van de kosten wordt gefinancierd door de Cambodiaanse overheid. De ziekenhuizen worden nu jaarlijks door 600.000 kinderen bezocht. 2800 kinderen per jaar zouden er overlijden als de ziekenhuizen er niet waren. Niet alleen dengue enaids zijn belangrijke doodsoorzaken voor kinderen, de mensen koken hier op de grond (houtvuur), kinderen vallen in het vuur en vroeger (we hebben het dan niet over de middeleeuwen, maar 15 jaar terug!) overleden die kinderen door de brandwonden en daarop volgende infecties. Nuherstelt 95%! Kijk op de website www.beatocello.com en aarzel niet om geld te geven, want het komt echt goed terecht.

Vanuit Siem Reap, via Kompong Cham naar Kratie gereisdaan de oever van de Mekong rivier. De wegen zijn erg goed, dat heeft wel tot gevolg dat er geen passagiersboten meer over de Mekong rivier varen in Cambodja.In de Mekong ten noorden van Kratieleven ca. 25 van de in totaal100 nog levende bedreigderivierdolfijnen, diewe, na een ritje achterop de motor,vanuit een bootje hebben bekeken.Inmiddels zijn we in Ban Lung, Noord-Oost Cambodja, aangekomen en klaar om het tropische regenwoud en de daaromheen wonende "hill tribes" te bezoeken.

Commentaar
Toevoegen
encore un what
Peter L (145.222.138.xxx) 2008-11-04 04:02:11

gingen ze niet vervelen op een gegeven moment:)

wat vonden jullie van de
tempels met die wortels eromheen, de zogeheten tomb raider tempels??

Grt P
geheimen onthuld
Jeroen (SAdministrator) 2008-11-04 17:58:52

Ha Peter,

We voelden ons net een ontdekkingsreiziger op de fiets tussen de
tempels. Ik ga als we weer terug zijn direct de film van Angelina huren!
Wist
je trouwens hoe het mogelijk is dat ze die tempels hebben gebouwd?
In de 5de
eeuw waren de stenen gewoon lichter, vertelde onze gids in Wat Phu Champasak ons
net, nooit geweten!
O ja, als je veel 'spicy' eet wordt je niet zo snel ziek,
maar ook niet snel beter. Als je weinig 'spicy' eet wordt je snel ziek en ook
weer snel beter. Nice to know!
groeten uit Laos
Schrijf commentaar
Naam:
Email:
 
Onderwerp:
 
 
Voer de anti-spam code in die in het plaatje staat.

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

LAST_UPDATED2
 
 

Zoeken

Poll

Zullen we een boek schrijven over onze reis?
 

Random foto

No images