Archief

loginKinderen Sumba
Yeni en Yani en de kinderen op Sumba PDF Print E-mail
Geschreven door Helmi en Jeroen   
zaterdag, 04 juli 2009 03:38

Op het Indonesische eiland Sumba is 33% van de kinderen ondervoed en leeft 30% van de bevolking beneden de armoedegrens. Hulp is hard nodig, maar van de regering en officiële instanties hoeven de eilandbewoners maar weinig te verwachten. Het eiland ligt namelijk in een uithoek van het Indonesische eilandenrijk en krijgt zodoende weinig aandacht. Terwijl ze het zo hard nodig hebben. Het eiland zelf heeft namelijk maar weinig natuurlijke hulpbronnen en is zodoende erg arm. Groente en fruit is er nauwelijks te krijgen. Op sommige plekken is ook schoon drinkwater niet voorhanden.

Gelukkig zijn er wel een aantal particuliere initiatieven dat zich richt op de kinderen van Sumba. Hammu Pangia ('een fijne plek') is het kindertehuis van Stichting Sumbacare, waar wij zelf een maand hebben doorgebracht. Hier wonen 24 kinderen in de leeftijd van 4 tot 16 jaar. Wat een lieve kinderen, maar wat hebben ze weinig. Deze kinderen hebben gelukkig wel goed te eten, ze gaan naar school en ze hebben 2 sets kleren, maar geen ouders die voor ze kunnen zorgen. Ook hebben ze maar heel weinig speelgoed en ruimte om te spelen.

In het kindertehuis Seraphine wonen baby's en peuters van 0 tot 4 jaar. Veel moeders overlijden namelijk direct na de geboorte van de baby, vaak als het gevolg van malaria. In de traditionele maatschappij van Sumba moeten vaders geacht werken voor het geld. Die zijn dus niet in staat voor hun baby's te zorgen. Vaak zijn hun families zo groot dat zij er niet nog een extra babytje bij kunnen verzorgen. Het kindertehuis is opgericht en wordt gerund door de Zusters van de Liefde van het Kostbaar Bloed en vangt de baby's en kleuters zonder moeder op. De zusters zijn echt als moeder voor alle 30 kinderen! Het is de bedoeling dat kinderen na hun 4de jaar weer terug gaan naar hun vader. Niet in alle gevallen lukt dat, of omdat de vader z'n kind niet meer accepteert, of omdat beide ouders overleden zijn.

In kindertehuis Seraphine ontmoetten wij de tweeling Yeni en Yani. Ze zijn allebei 6 jaar oud en hun beide ouders zijn overleden. Ze kunnen eigenlijk niet meer in kindertehuis Seraphine blijven, maar hebben ook geen andere plek om naar toe te gaan. Kindertehuis Hammu Pangia zit inmiddels vol. Met een beetje extra geld zouden Yeni en Yani in kindertehuis Seraphine kunnen blijven en later ook misschien een opleiding gaan volgen. Want hoewel wij geen Indonesisch spreken, lijken het ons slimme meiden. Ze helpen de zusters al bij allerlei huishoudelijke taken en ze zijn echt schatjes.

Meer over onze ervaringen op Sumba lees je in de rubriek Eiland-hoppen naar Sumba.

Wil je de kindertehuizen op Sumba steunen, maak dan geld over op rekeningnummer 74.85.91.311 t.n.v. J.C. Mann en/of W.A.M. van der Zanden o.v.v. 'Kinderen Sumba'. Wij kijken dan samen met de vrijwilligers en zusters op Sumba waar het geld het hardste nodig is.

LAST_UPDATED2
 


 

Zoeken

Poll

Zullen we een boek schrijven over onze reis?
 

Random foto

No images

Rss Feed

feed-image Berichten Feed